Volvo 240 Turbo Grupp-A /Brink Motorsport.
Nuvarande ägare:  Tommy Brink.
Byggare: Brink Motorsport (med delar från TL2401-bilen).
Byggår: 2000.
Chassi no#:  -
Bilens status: Tävlas med i rally & asfalt rally.
Tekniska bilder nutid:

      
(bild från Tommy Brink)
 
Första kända utseendet.

(bild från okänd källa)
 
Nuvarande utseende.

(bild från Tommy Brink)


Bakgrund

Thomas Lindström byggde TL2401-bilen sent 1982 för att tävla med säsongen 1983 i EM (ETC) i stora Grupp-A klassen. För övrigt en av de första Volvo 242 Turbo bilarna att tävla i Grupp-A serien, i vad man kallade en seriös satsning. Thomas Lindström körde först med den långa fronten (GLT - även kallad näbbfronten), han bytte sen senare till den korta fronten (Även den kallades flatnosfronten).

Efter säsongen 1983 så såldes bilen till Finland, till Leif Wiik. Han tävlade med själv med bilen i finland på alla underlag, grus, asfalt och is under 1984. Under 1985-86 så tävlades det i Finska Mästerskapen i Grupp-A, även i Sverige kördes det något race. Under 1987 så körs bilen av Juhani Koskinen i det Finska storstallet tillsammans med Leif Wiik och Heikki Salmenautio. Bilen säljs efter detta så säljs bilen till Sverige.

Hösten -99 köper Tommy Brink den gamla TL2401-bilen av Patrik Werner.

Tommy gjorde sen valet att plocka delar från den gamla TL2401-bilen, så som motor, insprutningssystemet och växellåda samt bromsar. Dessa delar sitter än idag på Tommy Brinks vita rallybil. Under tiden som bilen stod kvar hos Brink så passade Torbjörn Johansson på att köpa framvagn ifrån den gamla tävlingsbilen, kom senare även att köpa bakaxeln.

Brink monterade sedan på en ny framvagn samt bakaxel och monterade på centrumbultshjulen på bilen så att den blev ett rullande chassi, så det som återstod nu på bilen var fälgar med centrumbultsdelar, elen samt domkrafter och den gamla Rubi-skyddsburen i aluminium. Brink säljer det rullande chassit till en Torbjörn Svensson senare.

Brink fortsätter att tävla med sin vita rallybil idag.


Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se® 

Racing Kalender

Fattas det tävlingar så kan detta bero på att bilen antingen inte deltog eller så finns det ej data att tillgodose med. * markerar sista tävlingen för säsongen, enskilda tävlingar markeras ej.
 
Datum Bana Förare Mästerskap