Volvo 240 Turbo Grupp-A /Luna-Sportpromotion.
Nuvarande ägare: -
Byggare: Magnum Racing, Stockholm.
Byggår: 1984.
Chassi no#:  240A 403.
Bilens status: Skrotad efter krasch på Brno 1984.
Bilder från kraschen:

(bilder från 240grupp-A.se arkiven)

1984-första utseendet.


(bild från 240grupp-A.se arkiven)
 
Efter kraschen på Brno 1984.  

(bild från 240grupp-A.se arkiven)


Bakgrund

Med bil byggd av Magnum Racing från Stockholm så begav sig Greger Petersson och Ulf Granberg m.fl. ut på banorna i Europa för att erövra ETC 1984. Man gjorde lovande försök att överta BMW och Jaguar, som var de stora namnen och teamen i ETC just då.

Senare så valde Greger att lägga hjälmen på hyllan och bara anta rollen som stallchef, då kom Robert L. Kvist som ersättande förare för Greger och som ny stallkamrat till Ulf.

På den femte deltävlingen på Brno i dåvarande Tjeckoslovakien sker dock något som inte får hända. Robert Kvist ger sig ut på testkörning på en blöt bana på Brno dagen före tävling, det går lite för fort och Robert får en sladd han inte kan häva och bilen börjar snurra och bilen slår i räcket med både fram och bakdel och smällarna blir såpass hårda att bilen snurrar ett par varv på taket.

Bilen blev totalkvaddad och likaså totalt okörbar och man får skicka Robert till sjukhus med ambulans. Robert klarade sig relativt oskadd men blir ändå tvungen att tillbringa en vecka på sjukhus efter smällen i Tjeckoslovakien. Veckorna senare är han tillbaka bakom ratten och kör igen!

Man tog senare hem bilen till Sverige och ställde den hos Volvo Motorsports avdelning (man kunde endast rädda ett fåtal delar), där stod den som ett monument över hur bra skyddsburen skyddat föraren. Taket hade nämligen inte gett vika över förarplatsen.Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se® 

Racing Kalender

Fattas det tävlingar så kan detta bero på att bilen antingen inte deltog eller så finns det ej data att tillgodose med. * markerar sista tävlingen för säsongen, enskilda tävlingar markeras ej.
 
Datum Bana Förare Mästerskap
840401 Monza,

 

Ulf Granberg
Greger Petersson (i bild)
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840408 Vallelunga,
Ulf Granberg
Greger Petersson
 
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840429 Donington,

 

Ulf Granberg (i bild)
Greger Petersson
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840513 Enna-Pergusa,

 

Ulf Granberg
Greger Petersson
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840520 Anderstorp,

 

Ulf Granberg
Svenska Mästerskapen i Grupp-A