Volvo 240 Turbo Grupp-A Mark Petch Motorsport "Bathurst" 1985-replika (Matt Veal)

Nuvarande ägare: Matt Veal,
Byggare: Matt Veal,
Byggår: 2007.
Chassi no#: -
Bilens status: Är en banbil som tävlas med.

Bilen är från början en 242GT från 1979, högerstyrd. Matt förklarar att om han, som det senare blev, att han skulle bygga en Volvo Grupp-A replika hade han valt en nya kaross till ändamålet, har en ju en 242 ståendes på baksidan av sitt hus utifall att.

Matt funderar på att bygga om bilen till vänsterstyrd för att få en mer exakt replika av Mark Petch Volvon från 1985.

Just nu så sitter det en B230 med en Garret GT28 turbo och Motec ECU. Motorn lämnar runt 430 hk i dagsläget och är väldigt pålitlig (konstigt, det är Volvo vi pratar om). Effekten går ut via en växellåda från en 5-växlad Supralåda och sedan vidare ut i en standard Dana 1030 stålbakaxel med diffspärr, uniballänkarmar och full camber samt toe in/out justerbara hjulnav. Bakaxeln är även uppgraderad med wattlänk system, Matt tycker det ser bra ut men är osäker på om det gör någon skillnad på banan? Som bromsar har Matt valt att köra med Volvo original, fast då pratar vi om Volvo S60R bromsar. Sa vi att det var original?!

Övriga delar som kopierats som är "Grupp-A" är topplagringarna, Grupp-A vatteninsprutningstank samt Grupp-A liknande splitfälgar.

Matt tävlar flitigt med bilen i serier för äldre och klassiska bilar, ja Volvo 240 turbo blev klassiker förklarad förra året. Matt förklarar att det är inte populärt att man dyker upp i en Volvo på banträffarna för att ingen gillar Volvo i Australien, "Bloody Volvo Driver" är ett känt uttryck säger Matt.