Volvo 240 Turbo - RAS Sport/Nordica (PR bil)

Nuvarande ägare: Bilen finns ej kvar längre.
Byggare: Volvo Japan.
Byggår: 1986.
Chassi no#: -
Bilens status: Okänt.
Bilens utseende 1988.
Bilen på olika utställningar mm.
   


Bakgrund


Bilen är en 242 Turbo -83 som ifrån början skulle vart till USA, därav den gamla fronten. Men planerna blev ändrade. Volvo Japan Dealer Team behövde en utställnings bil som de kunde visa upp på motormässor och hos sina återförsäljare runt om i Japan. Bilen togs ned till Volvo Motorsports avdelning och där monterade man bort stolar, baksäte och diverse annan inredning för att ge plats åt en fullbur i aluminium och en ASS-racestol med 4-punktsbälte.

De fick låna några riktiga Grupp-A delar för att uppnå den rätta "looken" på bilen. Så som centrumbultsnav och fälgar mm. Bilen stripades även upp för att se ut som RAS Sports tävlingsbil 1986, dock så behöll man midjelisterna som lackades vita.  Sedan flyttades den runt i detta skick mellan återförsäljarna i Japan fram och tillbaka under 1986. Att slutligen tillägga är att det var och kom aldrig att bli en äkta Grupp-A bil, den byggdes ihop som hastigast då man behövde ett utställningsobjekt runt om i Japans på bilmässor.

Under 1987/-88 så hämtades bilen hem till Sverige av Hans-Åke Söderqvist på Söderqvist Racing Sport (SRS), han registrerar bilen för gatan, dock så bytte han ut fronten, behåller de vackra Speedline fälgarna, tog ur störtbur och satte i en riktig inredning och hade bilen som "tjänstebil" i sitt företag. Senare så stripades bilen om i andra färger man förblev vit, midjelisterna plockades bort helt. Bilen fungerade även som en reklampelare för Hans-Åkes företag, den åkte runt på diverse utställningar runt om i Sverige, bilen hade samma stripning som den tävlingsbil Hans-Åke hade byggt under 1988 och som han hyrde ut till olika förare, bla Ingvar Carlsson i SM i Grupp 1988 mfl.

Senare så såldes bilen till en Volvo återförsäljare i Stockholm, bilen var till återförsäljarens son. Under sena 1980-talet och i början av 1990-talet så var detta en väldigt habegärlig bil, med detta sagt så stals bilen inte mindre än 3 gånger(!) innan den tillslut försvann helt och hållet.